Community Health Nursing-I MCQs/BCQs

BS Nursing

1. The term _____________ is applied to unwanted or discarded waste matter while refuse means the solid discarded material produced by human habitant except human excreta.
a. Wholesome Water
b. Sewage
c. Waste
d. Garbage
e. Refuse

2. Environment refers to:
a. Environ
b. Organisms
c. Living things
d. Surroundings
e. Objects

3. The abiotic components are classified as:
a. Climatic
b. Water
c. Air
d. Food
e. All of the above

4. Rural Communities are the:
a. Places outside cities
b. Places in Suburbs
c. Places in the cities
d. Places adjacent to the cities
e. Places built with the cities

5. _______________ is a state of poor health:
a. Wellness
b. Illness
c. Wellbeing
d. Disease
e. Ill Health

6 ______________ are places inside of the cities:
a. Urban Communities
b. Rural Communities
c. Mauhalla
d. Suburbs
e. Towns

7. The most polluted form of water is:
a. River water
b. Springs
c. Shower water
d. Surface water
e. Rain water

8. The Health Belief was a psychological model developed by:
a. Julian Anderson
b. Neil Harmor
c. Florence Nightangle
d. Adam Jenner
e. Rosenstock

9. Cultural environment include all except:
a. Society
b. Economy
c. Microbia
d. Economics
e. Politics

10. The term Anthrosphere refers:
a. Flora
b. Natural disasters
c. Man made things
d. Fauna
e. Air

11. Fauna is:
a. Lithosphere
b. Atmosphere
c. Transformers
d. Hydrosphere
e. Biosphere

12. __________________________ on the other hand refers to those interventions that take place in a hospital setting such as intravenous rehydration or surgery
a. Tertiary Health Care
b. Primary Health Care
c. Bedside care
d. Secondary Health Care
e. Primitive Health Care

13. The main objectives of Community Health Nursing are optimum individual, and
a. Secondary Health Care
b. Primitive Health Care
c. National Health
d. Community health.
e. Primary Health

14. __________________refers to contaminants that enter a waterway through a discrete conveyance, such as a pipe.
a. Non Point source Pollution
b. Point source pollution
c. Water pollution
d. Food pollution
e. Sewage pollution

15. Surface water is usually:
a. Hard in nature
b. Neutral in Nature
c. Acidic in Nature
d. Soft in Nature
e. Alkaline in Nature

16. Is the intentional movement of _____________from outside a building to the inside.
a. Air
b. Water
c. Soil
d. Food
e. Pollution

17. Absence of fresh air can cause:
a. Heartburn
b. Diabetese
c. Headache
d. Constipation
e. Iron deficiency Anemia

18. Balanced Diet is best defined as :
a. Diet that satisfies your hunger
b. Diet that contains the optimum requirement of food calories and the nutrients.
c. Diet Rich in Fructose
d. Diet rich in Fats and Carbohydrates.
e. Diet rich in Sugar

19. The example of liquid waste is:
a. Plastics,
b. Styrofoam containers
c. Scrap Iron
d. Bleach
e. Chemicals

20. Dumping is the method of waste refusal in which :
a. In costal towns refuse is carried 15 miles within sea and is dumped there
b. In costal towns refuse is carried 5 miles within sea and is dumped there
c. In costal towns refuse is carried 50 miles within sea and is dumped there
d. In costal towns refuse is carried 25 miles within sea and is dumped there
e. In costal towns refuse is carried 0.5 miles within sea and is dumped there

21. ________________ is a modified sanitary landfill. Here mixed refuse should be placed properly and covered by earth.
a. Composting
b. Incineration
c. Controlled Tipping
d. Slow Sand Filter Bed
e. Rapid Sand Filteration Bed

22. The end product, ________________, contains few or no disease producing organisms, and is a good soil builder containing small amounts of the major plant nutrients such as nitrates and phosphates

a. Compost
b. Sudge
c. Sludge
d. Siners
e. Incliners

23. The heat produced during composting, is _______________ or higher
a. 61OC
b. 62OC
c. 64OC
d. 60OC
e. 630C

24. In Bangalore Method the first layer of refuse is about __________ thick
a. 20 cm
b. 10 cm
c. 15 cm
d. 16 cm
e. 17 cm

25. Mechanical Composting is also known as :
a. Anaerobic Method
b. Old Method
c. New Method
d. Aerobic method
e. Refined Method

26. One of the disease caused by rodent is:
a. Whooping Cough
b. Plague
c. Tuberculosis
d. Diabetes
e. Angina Pectoris

27. Plague is caused by Bacteria
a. Yersinia Spirochetes
b. Yersinia Meningococal
c. Yersinia Pestis
d. Yersinia Anopheles
e. Yersinia Ameobic

28. Bubo is formed in
a. Toxoplasmosis
b. Plague
c. Hypertension
d. Pneumonic plague
e. Bubonic Plague

29. Slaughter house is also known as:
a. Private Abattoir
b. Public Abattoir
c. Public Savege house
d. Public Slaughter House
e. Private Slaughter House

30. Animal infections transmitted to man by meat are called
a. Exogenoses Contamination
b. Exogenous Contamination
c. Endogenoses Contamination
d. False Contamination
e. Zoonoses Contamination

 

Answer key
1. C
2. D
3. A
4. A
5. E
6. A
7. A
8. E
9. C
10. C
11. E
12. A
13. D
14. B
15. C
16. A
17. C
18. B
19. E
20. B
21. C
22. A
23. D
24. C
25. D
26. B
27. C
28. E
29. B
30. E

Leave a Reply

Your email address will not be published.