Fundamental of Nursing MCQs/BCQs

Fundamental of Nursing-I|1stYear|2nd Semester| BSN(Generic)

1. Which of the following is not true about rapid eye movement sleep?
A) metabolic rate increases
B) dreams occur
C) slow wave sleep
D) pulse blood pressure and breathing increases
E) fast waves sleep

2. The client who doesn’t have fever is called:
A) Febrile
B) Hyperpyrexia
C) Afebrile
D) Pyrexia
E) Hypothermia

3. Which of the following is an example of objective data?
A) Severe headache
B) feeling of very severe pain in abdomen
C) feeling worry
D) discoloration of skin
E) complain of loose motion

4. Factors that affect sexual functioning includes
A) Family
B) Personal expectations
C) Religion
D) all of these
E) Culture

5. Concern for the Welfare and wellbeing for others is:
A) Altruism
B) Autonomy
C) Integrity
D) Social Justice
E) human dignity

6. Complicated grieving may not characterize by:
A) suicidal thoughts
B) severe physiologic symptoms
C) extended time of denial
D) sleep disturbance
E) Depression

7. Which of the following statement is true regarding non rapid eye movement (NREM)
A) also called paradoxical sleep
B) sleepoccursevery20minutesandlastfor5to30minutes
C) Brain is highly active
D) usually dream takes place in this sleep
E) sleepers heart rate and respiratory rate drops

8. Which of the following is not a component of nursing process:
A) Intervention
B) Scientific Rationale
C) Assessment & Nursing Diagnosis
D) Expected Outcome
E) Evaluation

9. Loss of voluntary ability to control fecal and gaseous discharge through anal sphincters:
A) Bowel incontinence
B) Constipation
C) Diarrhea
D) Flatulence
E) Urinary incontinence

10. Which of the following is not correct for chronic pain:
A) parasympathetic nervous system responses
B) client appears depressed and withdrawn
C) it lasted six months or longer
D) sympathetic nervous system responses
E) vital signs normal

11. After al medication have been given through nasogastric tube the nurse should:
A) Flush the tube with 30cc water
B) No Need to Flush
C) Flush the tube with 100cc water
D) Flush the tube with 50 water IN
E) Wash out tube thoroughly

12. The Most commonly used methods for stress management includes the following except
A) age
B) Minimize anxiety
C) Exercise
D) Nutrition
E) Mediating anger

13. Inability to obtain and adequate amount or quality of sleep is:
A) Hypersomnia
B) Narcolepsy
C) sleep apnea
D) insomnia
E) parainsomnia

14. Characteristics of normal color of urine is?
A) Dark amber
B) Straw, amber transparent
C) Cloudy
D) Red or dark brown
E) Dark orange

15. Painful or difficult urination is called?
A) hematuria
B) Oliguria
C) polyuria
D) residual urine
E) dysuria

16. Which of the following is a micronutrient?
A) Proteins
B) carbohydrates
C) Water
D) Fat
E) Minerals

17. The major source of body energy is:
A) Minerals
B) Vitamins
C) Carbohydrates
D) Lipids
E) Proteins

18. Data on health status of the client can be obtained by:
A) Lab. reports
B) Diagnostic test results
C) Nursing history
D) Physical assessment
E) All of these

19. Amount of urine output less than 400 ml in 24 hours is called:
A) Anuria

B) Oliguria
C) Polyuria
D) Hematuria
E) Dysuria

20. Which of The nursing intervention is not included to promote a positive concept in client:
A) establish therapeutic relationship with the client
B) avoid eye contact with patient
C) helping our clients to identify areas of strength
D) assist the client to evaluate himself
E) assist the client to make behavioral change

21. Which of The following is not a physiological manifestation of stress?
A) Depression
B) increase cardiac output
C) Hyperglycemia
D) Constipation
E) dry mouth

22. According to Maslow’s hierarchy of human need which of the following human need should met first:
A) Self-actualization
B) Safety and security
C) Self Esteem
D) Love and belonging
E) Physiologic needs

23. When Giving ophthalmic medication in the form of gtts it should be installed
A) Conjunctiva
B) Pupil
C) Sclera
D) Outer canthus
E) Inner canthus

24. Leakage of urine despite of voluntary control of urination is called:
A) Incontinence
B) Urgency
C) Dribbling
D) residual urine
E) hesitancy

25. Average daily urine output by the age of 14years through adulthood is?
A) 1500ml

B) 600-700ml
C) 800-1400ml
D) 1500ml or less
E) 700-1000ml

26. Which of The following statement regarding subcutaneous injection is not true?
A) It is injected just below the skin subcutaneous layer
B) Given at 25-degree angle
C) Only 0.5-1 ml is given
D) Insulin is also given subcutaneously
E) Given at 45-degree angle

27. Non rapid eye movement (NREM) sleep occurs about:
A) 50 to 60%
B) 70 to 80%
C) 40 to 50%
D) 30 to 40%
E) 20 to 30%

28. Physical Change of pain includes the following Except:
A) Elevated respiratory rate
B) Elevated dilated pupils, cyanosed and perspiration
C) Elevated blood pressure
D) Elevated pulse rate
E) Stress and restless

29. Process of designing nursing action required to prevent, reduce or eliminate patients’ problem is:
A) Planning
B) Assessment
C) nursing diagnosis
D) Evaluation
E) Implementation

30. The Type of functional Health Pattern which focus on the person’ perceived level of health and wellbeing and on practices for maintaining health is:
A) Self-perception/Self-concept pattern
B) Role and relationship pattern
C) Health perception/health management pattern
D) Value belief pattern
E) Cognitive/perceptual pattern

31. Which of The following statement regarding intradermal injection is not true?
A) Check for bleb or wheal
B) Use 26-27-gauge needle
C) Given at 5-15-degree angle
D) Given for allergy test
E) Inject into deep muscles

32. The first step of nursing process is?
A) Planning
B) Evaluation
C) Diagnosis
D) Assessment
E) Implementation

33. Which of The Following is a dependent nursing action?
A) Giving mouth care
B) Intake and output monitoring
C) Giving bed bath
D) Changing clients position 2hourly
E) Giving medications according to physician’s order

34. Draw The person that attention away from the pain through listening music:
A) Relaxation
B) guided imagery
C) imagery meditation
D) Distraction

35. The ability to listen actively can:
A) improve cooperation
B) improve interpersonal relationship
C) block understanding
D) minimize is communicate
E) reduce conflicts

36. One of The most important factor affecting person sleep and rest periods
A) lifestyle and habits
B) Environment
C) Illness
D) Fatigue
E) Age

37. Which of the following is not a disadvantage of oral route of medication?
A) Not suitable for unconscious patient
B) May cause irritation to gastric mucosa
C) Sometime may have adverse reaction
D) Portable, no pain, easy to take
E) Foodland Gastrointestinal motility can affect drug absorption

38. Intramuscular injection should be given at the angle of _______ degree.
A) 45
B) 75
C) 25
D) 35
E) 90

39. When Assessing a Person with altered concept the nurse should not:
A) minimize interruption
B) ask close ended questions
C) create a quiet environment
D) maintain appropriate eye contact
E) sit at eyelevel with the client

 

Answer key

1. E
2. C
3. D
4. D
5. A
6. E
7. A
8. D
9. A
10. D
11. A
12. A
13. D
14. B
15. E
16. E
17. C
18. E
19. B
20. B
21. C
22. E
23. A
24. A
25. A
26. B
27. B
28. B
29. A
30. C
31. E
32. D
33. E
34. A
35. E
36. A
37. D
38. E
39. B

1 thought on “Fundamental of Nursing MCQs/BCQs

Leave a Reply

Your email address will not be published.